Prenočišča TIA

Smučanje Krvavec

Krvavec je tipična visokogorska planota, ki leži v predgorju Kamniških Alp in se razprostira v višini od 1450 do 1971 metrov nadmorske višine. Planota Krvavec v začetku ni bila smučišče ampak le visokogorska planina, katera je služila v poletnih mesecih paši živine. To so omogočale naravne »luže «, v katerih se je zadrževala voda, ki so jo uporabljali za napajanje živine, danes pa jo uporabljajo za umetno zasneževanje. Leta 1958 je začela obratovati prva dostopna dvosedežnica iz doline do Gospince brez jasne predstave, kaj naj smučarji počno na Krvavcu, saj na planini ni bilo žičnic.

Leta 1960 so smučarji dobili svojo prvo smučarsko vlečnico, ki je jasno začrtala smernice smučanja na Krvavcu. Ta improvizirana naprava iz Gospince do doma na Krvavcu, ki je bila predelana tovorna žičnica, je služila za izgradnjo TV stolpa in Doma na Krvavcu. Kapaciteta naprave je bila vsega 120 smučarjev na uro. Leta 1966 je bila postavljena enosedežnica, ki je bila tedaj prva prava smučarska naprava na Krvavcu in tu že lahko govorimo o smučišču Krvavec. Istega leta je bila postavljena tudi vlečnica iz Tihe doline na Njivice. Tretja žičnica na Krvavcu je bila postavljena leta 1970: to je dvosedežnica Tiha dolina, ki je smučarje pripeljala iz Gospince do tedanje brunarice v Tihi dolini. Že leta 1968 je na Krvavec zapeljal prvi teptalni stroj kar je pomenilo začetek strojnega teptanja prog in zato ugodnejšo smuko za smučarje na Krvavcu. V času od leta 1973 do 1978 je konzorcij s pomočjo posojil uspel zbrati dovolj denarja za postavitev ostalih vlečnic na smučišču Krvavec in kabinsko žičnico, ki smučarje iz doline pripelje na smučišče Krvavec na višino približno 1450 metrov nadmorske višine.

Z obnovami in izgradnjo dodatnih sedežnic se je smučišče Krvavec iz leta v leto širilo in ima danes 35 kilometrov smučarskih prog, ki jih bodo smučarji uporabljali za smučanje. Z večanjem infrastrukture je smučišče Krvavec postalo priljubljeno shajališče smučarjev in deskarjev. Smučanje postaja družaben sprostitven dogodek. Na smučišču Krvavec je organizirana šola smučanja in deskanja, smučišče nudi smučarjem možnost tekmovanja na tekmovalni progi, fun park, vlečni trak za otroke, poligon za začetnike, kar prispeva k pričakovanemu povečanemu obisku smučarjev v sezoni 2014 / 2015.

Smučanje na Krvavcu v sončnih dneh smučarjem nudi prečudovit pogled na slovenske vrhove, med katerimi je dobro viden tudi najvišji slovenskih vrh.

Prenočišča in restavracija TIA

KONTAKT

PRENOČIŠČA IN RESTAVRACIJA TIA

GSM: +386 31 666 690
GSM:+386 41 666 690

Tel.: +386 4 251 67 36

E-mail:
penzion.tia@gmail.com